Приказ наоружања, војне опреме и дела способности Војске Србије „Застава 2023“

Петак, 15.9.2023 | Култура и традиција
Поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, данас је у Нишу одржан приказ наоружања, војне опреме и дела способности Војске Србије „Застава 2023“.

Приказ је обишао врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, заједно с министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем.

Врховни командант је након завршеног приказа честитао министру Вучевићу и генералу Мојсиловићу, али и свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије и окупљенима Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

— Живимо у не лако време у које готово никада нема добрих вести, али Србија је данас много снажнија и много јача него што је до пре само неколико година била и наставиће да се развија, не само у војном смислу, већ и у привредном смислу и у смислу броја запослених и изграђених километара пута, пруга, као и нових болница и школа. То је оно чиме можемо да се дичимо и то је оно што нашој застави, слободи и нашем јединству даје смисао — нагласио је председник Вучић.

Он је честитао празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе свим грађанима и Србима широм света.

— Ма колико граница да нас дели, нико не може да нам узме припадност истом роду, то је исти српски језик, то је иста српска тробојка — црвено-плаво-бела. Тога се никада нећемо одрећи и увек ћемо припадати истом народу и са поносом то истицати — поручио је председник Вучић.

Говорећи о Војсци Србије, он је истакао да смо и данас и претходне недеље добили значајна појачања у оруђу и оружју и да ће тек тога бити.

— Настављамо да се развијамо, огроман новац улажемо, непропориционално велики у односу на нашу економску снагу. Али, ми смо једина војно неутрална земља у овом делу, то је случај и са Босном и Херцеговином, али де факто у потпуном окружењу земаља које припадају једном војном блоку. Желимо љубоморно да чувамо своју војну неутралност и да сами бринемо о свом небу, својој земљи и деци, и то ћемо наставити да радимо и у будућности. Нећемо да припадамо ниједном блоку. Дичимо се чињеницом да смо слободна и слободарска земља, и дичимо се својом црвено-плаво-белом тробојком, и дичимо се својом снажном и све ефикаснијом војском. Нека живи Србија и срећан празник свима — поручио је председник Вучић.

На данашњем приказу у Нишу били су изложени борбени и неборбени системи, бројно наоружање, војна опрема, као и производи српске одбрамбене индустрије.

Припадници Војске Србије демонстрирали су део својих способности, од управљања борбеним возилима, преко борилачких вештина, руковања хладним оружјем, савлађивања вертикалних препрека, рада с војним службеним псима, до спуштања из хеликоптера уз помоћ верачког ужета и падобранских скокова.

Приказ је употпуњен налетом авиона и хеликоптера Рантог ваздухопловства и ПВО.

Повезане вести