Почела вежба инжињеријске чете опште намене Стена 03

Уторак, 25.9.2018 | Обука

У бази „Југ“ код Бујановца јуче је почела петодневна тактичка вежба „Стена 03“ и самоевалуација нивоа 2 инжињеријске чете опште намене 310. инжињеријског батаљона из Прокупља.

Вежбом руководи начелник штаба Команде Треће бригаде копнене војске пуковник Драган Антић, који је на отварању вежбе свим учесницима пожелео успех и остваривање одличних резултата. 

Циљ вежбе је провера стања опреме и оцењивање оперативних способности декларисане инжињеријске чете према стандардима и процедурама Концепта оперативних способности. Прокупачки инжењерци ће током вежбе извршавати сложене тактичке задатке који их могу очекивати у мултинационалним операцијама, као што су обезбеђење кретања конвоја са хуманитарном помоћи, евакуација повређених и оболелих ваздушним путем, пружање прве помоћи, изградња и одржавање путева и мостова, изградња кампова, заклона и склоништа,  успостављање цивилно-војне сарадње.

Самоевалуацију нивоа 2 и оцењивање оперативних способности декларисане инжињеријске чете опште намене реализује двадесетшесточлани мултинационални евалуаторски тим под руководством пуковника Марија Арбутине из Управе за оперативне послове (Ј-3) Генералштаба Војске Србије. У саставу тима, осим припадника Војске Србије, су евалуатори из оружаних снага Азербејџана, Аустрије, Босне и Херцеговине и Македоније, уз подршку двочланог посматрачког тима из НАТО команди здружених снага у Напуљу и Брунсуму.

Отварању вежбе присуствовао је заменик команданта Треће бригаде пуковник Слађан Стаменковић, представници Команде Копнене војске, команданти јединица из гарнизона као и представници Црвеног крста из Бујановца.

Концепт оперативних способности представља један од облика сарадње земаља чланица програма Партнерство за мир, чијом применом Војска Србије достиже стандарде интеропарабилности и развија оперативне способности декларисаних јединица за учешће у мултинационалним операцијама.

Током наредних дана приказу способности јединице на вежби присуствоваће страни војни представници акредитовани у Србији.

Повезане вести