Tактичкa увежбавања специјалних снага Војске Србије

Уторак, 9.4.2024 | Обука
Специјалне снаге Војске Србије које учествују на здруженој тактичкој вежби с бојевим гађањем „Вихор 2024“ започеле су са реализацијом тактичких вежби и увежбавања на више локација ван рејона мирнодопског базирања.

Борбени тимови из састава Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“,  уз подршку хеликоптерскe јединицe Ратног ваздухопловства и ПВО, реализују задатке у покрету и увежбавају извођење специјалних дејстава у противтерористичкој операцији у руралној средини.

Решавањем сложених тактичких задатака, припадници јединице усавршавају поступке и процедуре приликом претреса терена, окружења и уништења терористичких група, примену активних и пасивних мера против уочених беспилотних летелица и даљински пилотираних ваздухоплова и медицинску евакуацију ваздушним путем.

Јединице 63. падобранске бригаде увежбавају вертикални маневар, уз поседање нових рејона базирања у припреми за следеће етапе вежбе, док тимови 72. бригаде за специјалне операције реализују обуку за борбу у руралној средини.

Истовремено у овој фази вежбе, друге ангажоване снаге Војске Србије по планираној динамици реализују припремне активности за оперативни развој у зонама својих одговорности, извршавајући притом разноврсне тактичке задатке у покрету. 

Вежбовне активности снага Војске Србије, уз свакодневно повећање њиховог интензитета и сложености, реализоваће се до 21. априла на сталним и привременим полигонима Војске Србије. Циљ двонедељне здружене вежбе је даље унапређење оспособљености команди и јединица за припрему и извођење борбених операција, за организовање садејства, сарадње и заштите снага, као и за контролу територије и логистичку подршку снага у зони операције.

Повезане вести