Патријарх српски Порфирије уручио иконе Гарди

Петак, 10.3.2023 | Из јединица
Патријарх српски господин Порфирије уручио је данас Гарди Војске Србије иконе Светог Ђорђа и Светог деспота Стефана које је братство манастира Ковиљ даривало овој јединици.

Уручењу икона, које су од данас део богослужбеног простора Гарде, присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Министар Вучевић је рекао да је данас значајан дан за све припаднике Гарде, за Војску Србије и Министарство одбране и најавио да ће се посебно обележити десет година од повратка верске службе у касарне и војне објекте.

Патријарх српски Порфирије је истакао да је данас емотивно ганут, јер се налази  у просторима Војске Србије који су му блиски и домаћи, будући да је уз благослов Светог синода од 2001. године ангажован на успостављању свештеничке службе у војсци и њеном враћању на место које јој припада.

Командант Гарде бригадни генерал Никола Дејановић захвалио је на дарованим иконама, истичући да их припадници јединице прихватају као заоставштину за све генерације будућих гардиста и за све који су се заветовали и посветили своје животе за служење и за одбрану наше отаџбине Републике Србије.

Била је ово прва посета патријарха Порфирија Гарди Војске Србије, током које је осим богослужбеног простора Гарде, обишао и спомен-собу јединице.

Повезане вести