Летачка обука кадета на школском авиону „ласта“

Петак, 1.4.2022 | Обука
На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници у току је летачка обука кадета Војне академије студијског програма Војно ваздухопловство на школским авионима „ласта“.

Циљ обуке коју реализују наставници летења из састава 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле је оспособљавање кадета четврте године Војне академије за самостално летење на овом типу ваздухоплова, што је уједно и предуслов за даљи наставак усавршавања на школско-борбеном авиону „супергалеб“ Г-4.

Програмом су обухваћени различити раздели летачке обуке, од основног, навигацијског, акробатског до инструменталног летења, уз увежбавање слетања и полетања у сложенијим метеоролошким условима. Кадети су претходно успешно савладали земаљску припрему за летење и техничку учионицу за авион „ласта“, и потпуно спремни су ушли у процес летачке обуке. 

Реализацијом обуке на школском авиону „ласта“, а потом и на школско-борбеном авиону „супергалеб“ Г-4, још током студија на Војној академији, створени су услови да Војска Србије добије младе пилоте који су одмах по пријему дужности у јединицама спремни за напредне облике обуке и преобуку за сложеније типове ваздухоплова. Тиме се унапређује оспособљеност авијацијских ескадрила за извршавање летачких задатака као и укупна способност Ратног ваздухопловства и ПВО за извођење ваздухопловних операција.

Повезане вести