Обука јединица АБХО за учешће у мултинационалним операцијама

Среда, 8.9.2021 | Обука
У касарни „Цар Лазар“ и на војном комплексу „Равњак“ у Крушевцу у току је обука јединица из састава 246. батаљона атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) декларисаних за учешће у мултинационалним операцијама по Концепту оперативних способности.

Припадници ових јединица Војске Србије пролазе свеобухватне припреме и комплексну обуку како би се обезбедила потпуна спремност за извршавање задатака у мултинационалном окружењу.

У овом периоду обучавања реализују се садржаји из тактичке, ватрене и физичке обуке и међународног хуманитарног права. Акценат је на темама из области радиолошко-хемијско-биолошке деконтаминације људи, наоружања и техничких средстава, као и хемијске деконтаминације земљишта и објеката. 

Декларисане јединице из састава 246. батаљона АБХО у наредном периоду очекују тактичке вежбе у теренским условима на полигону „Боровац“ и у бази „Југ“, када ће бити реализоване провера и оцењивање интероперабилности и борбене готовости ових јединица.

Концепт оперативних способности је програм којим се изграђује, достиже и верификује интероперабилност и борбена готовост декларисаних јединица за учешће у мултинационалним операцијама. Република Србија је у „базен снага“ Концепта оперативних способности декларисала једну моторизовану пешадијску чету, једну инжињеријску чету опште подршке, два вода војне полиције и два вода  АБХО.

Повезане вести