Успешно завршена здружена тактичка вежба „Ватрени удар 2024“

Четвртак, 4.7.2024 | Обука
Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, председник Владе Милош Вучевић, министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас, на полигону „Пасуљанске ливаде“, завршним активностима на опитној здруженој тактичкој вежби с бојевим гађањем „Ватрени удар 2024“.

Општи циљ двонедељне вежбе био је унапређење способности прикупљања и дистрибуције обавештајних података и ефикасности ватрене подршке на савременом бојишту уз употребу беспилотних ваздухоплова, те провера функционалности организације и јединица Војске Србије. 

Врховни командант Војске Србије је, оцењујући вежбу са „врло добро“, рекао да је изузетно поносан на све што је данас приказано и нагласио да је доста тога први пут изведено. 

— Данас смо први пут могли да видимо дејствовање дронова „комарац 2“ и „СМ-1“, затим доношење муниције „малим милошем“. Видели смо изузетне поготке из система „пасарс“ и „корнет“, невероватном прецизношћу су погодили непријатељске тенкове. Видели сте дејство авиона „орао“, затим хеликоптера, изузетни су били снајперисти, специјалци. Честитам свима који су учествовали у овој вежби — рекао је председник Србије и додао да ће још много тога морати да се ради, да се прави, да се купује, нагласивши да очекује да до септембра имамо првих 1000 „комараца“ наше производње. 

Председник Вучић је изразио захвалност припадницима Мађарске војске који су присуствовали данашњој вежби и додао да Србија има све ближу сарадњу са нашим северним суседом. Он је изразио уверење да ће сарадња двеју војски бити све ближа на билатералном нивоу, не улазећи у било какве алијансе. 

На вежби су учествовале јединице Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, снаге за специјална дејства и противелектронску борбу, као и припадници Војнотехничког института. 

Међу ангажованим средствима били су тенкови, оклопна борбена возила, артиљеријски системи и оруђа, противоклопна средства, радарски и противваздухопловни системи, затим авиони, хеликоптери, земаљске и ваздухопловне беспосадне платформе, као и системи за заштиту и ометање беспилотних ваздухоплова. 

На основу резултата и запажања са двонедељне вежбе биће утврђена доктринарна ограничења и потребе за развојем нових тактичких начела, провериће се могућности за заштиту и одбрану од напада из ваздушног простора и једновремено ангажовање различитих беспилотних ваздухоплова, те идентификовати потребе за развојем нових софтверских и хардверских решења.

Повезане вести