Одликовања поводом Дана државности Србије

Петак, 15.2.2019 | Култура и традиција

Председник Србије Александар Вучић уручио је поводом Дана државности Србије – 15. фебруара, одликовања заслужним појединцима и институцијама. Свечаности су присуствовали и министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

Председник Вучић поручио је на Сретење да су нам данас потребни храброст и одлучност да не подлегнемо притисцима споља и одбранимо право народа на опстанак и мудрост да донесемо најбоље одлуке за будућност Србије.

– На данашњи дан, пре 215 година, устаници су кренули у борбу за слободу, предвођени вождом Карађорђем. Био је то почетак дугог и напорног пута који је имао за циљ слободу, мир, равноправност, али и изградњу модерне и успешне српске државе. У протеклих 215 година створили смо државу. Резултати те државе су утолико већи ако се зна да смо не мало пута били саплитани, кочени, уназађивани, а богами покушавали су и да нас униште. Некада су то чинили наши непријатељи, а некада смо у томе сами учествовали. Вредности којима су устаници били вођени нашле су се и у првом уставу Србије из 1835. године, модерном, савременом, изузетном за то време. Њиме је укинут феудализам, гарантована слобода и зауздана апсолутистичка власт, накратко. Али то је било довољно да се настави борба за модерну и слободну Србију, да се покаже свима у целом свету да сунце слободе снажно сија над нашом земљом.

На том путу Србија се и данас налази. Као и почетком сада већ претпрошлог века, пред нашим друштвом и нашом државом велики су изазови. И данас су, као и тада, централне вредности којима се руководимо слобода, мир, равноправност. И више од свега љубав према нашој Србији.

Данас, више него икада, потребна нам је Карађорђева храброст и одлучност, али можда и више од тога Милошева памет, мудрост. Храброст да не подлегнемо бројним притисцима споља и одбранимо право на опстанак нашег народа. Али и мудрост и хладна глава да донесемо најбоље одлуке за живот и будућност Србије. Зато нам је потребно да баштинимо оно најбоље, како од вожда Карађорђа, тако и од великог књаза Милоша Обреновића.

Поштовани лауреати, својим радом, несебичношћу, енергијом и самопожртвовањем, ви сте неизмерно допринели да Србија остане привржена својим вредностима, да буде боља, успешнија, срећнија и модернија. Управо зато вама, у име грађана Републике Србије, данас уручујем ова одликовања.

Посебно бих желео да се захвалим иностраним лауреатима који су ширили углед Србије далеко ван њених граница, чиме су потврдили припадност истим циљевима, култури, приврженост истим вредностима. И с правом можемо рећи да су постали део нас.

Желим да истакнем да су одликовања која данас примате награда и захвалност за ваша дела. Али и велика обавеза коју ћете, сигуран сам, имати снаге да носите у будућности. Свим грађанима Србије честитам велики празник – наше Сретење. Живела Србија!

Међу одликованима којима је председник Вучић уручио признања су појединци, институције или удружења у области одбране, културе, медицине, привреде, спорта, науке, дипломатије...

Пензионисани генерал Љубиша Диковић, претходни начелник Генералштаба Војска Србије, одликован је Орденом Карађорђеве звезде првог степена.

Војнотехнички институт одликован је Орденом белог орла са мачевима другог степена, поводом 70 година рада, за нарочите заслуге у изградњи система одбране и допринос у области војне научно-истраживачке делатности. Признање је примио заступник директора пуковник Бојан Павковић.

Сретењским орденом трећег степена одликован је ВФЦ „Застава филм“, поводом 70 година рада, за нарочите заслуге у области културно-документарних делатности. Одликовање је примио директор потпуковник Горан Иконић.

Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ такође је одликован Сретењским орденом трећег степена, поводом 120 година рада, за нарочите заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима. Одликовање је примио начелник Ансамбла капетан фрегате Светозар Василески.
 
Поводом Дана државности Србије укупно је одликовано 93 припадника Министарства одбране и Војске Србије, којима ће одликовања бити уручена на Дан Војске Србије.   

После данашње свечаности уручења одликовања, заступник директора Војнотехничког института пуковник Бојан Павковић осврнуо се на најзначајније моменте током 70 година постојања и рада Института, истакавши да је та установа свој идентитет градила постигнутим резултатима, у које се убраја и развој више од 1400 средстава наоружања и војне опреме.

– Ово одликовање је за нас веома важно, јер показује да највише државно руководство препознаје Војнотехнички институт као значајан фактор у подизању способности Војске Србије, а поред тога и као значајан чинилац у развоју науке и технологије Републике Србије. Ово одликовање долази за нас у години у којој смо остварили рекордан успех у броју средстава која су уведена у наоружање и војну опрему и представља задатак који треба да постигнемо и ове, а и наредних година – изјавио је пуковник Павковић.

Према речима директора Војнофилмског центра „Застава филм“ потпуковника Горана Иконића, за 70 година рада „Застава филм“ добитник je бројних награда и признања, а данас добијени Сретењски орден трећег степена представља највише примљено одличје, на које су поносни сви припадници те куће.

– Ово је признање свим претходним генерацијама „Заставиних“ запослених, које су седам деценија марљиво радиле и градиле име ове куће и обезбедиле нама да дођемо у позицију да данас примимо овај орден. Садашњој генерацији овај орден значи част, али и обавезу да радимо још више, боље и да докажемо да га са правом и заслужено носимо. Лично сам веома срећан што сам имао част да испред Војнофилмског центра „Застава филм“ и Управе за односе са јавношћу примим ово високо признање за један велики јубилеј „Застава филма“ – поручио је потпуковник Иконић.

У име Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ Сретењски орден трећег степена примио је начелник Ансамбла капетан фрегате Светозар Василески, који је тим поводом изјавио да је то одличје награда за сав досадашњи рад Ансамбла на промоцији српске културе и уметничког и културног стваралаштва свих припадника Министарства одбране и Војске Србије.

– Орден има посебан значај за нас јер долази у години у којој прослављамо 120 година постојања и промоције три века српске музике. Истакао бих још једном да овај орден не само да значи Ансамблу, већ значи свим припадницима музичке службе и свим војним музичарима који данас раде у Министарству одбране и Војсци Србије – рекао је капетан фрегате Василески.

Повезане вести