Посета НАТО делегације за припрему вежбе „Стена 03“

Уторак, 3.4.2018 | Међународна сарадња

У оквиру припрема за реализацију тактичке вежбе „Стена 03“ у посети Војсци Србије борави делегација официра из команди здружених снага НАТО-а из Напуља и Брунсума.

У оквиру припрема за реализацију тактичке вежбе „Стена 03“ и самоевалуацију инжињеријске чете опште намене декларисане за учешће у мултинационалним операцијама, у посети Војсци Србије борави делегација официра из команди здружених снага НАТО-а из Напуља и Брунсума.

Дводневна посета четворочлане делегације је отпочела данас у касарни „Бањица 2“ у Београду, у организацији Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије. Данашњем сусрету је присуствовао део руководства вежбе, предвођен руководиоцем вежбе пуковником Драганом Антићем из Команде Треће бригаде копнене војске, и део националног евалуаторског тима ВС предвођен пуковником Маријом Арбутином из Управе за опште послове.

Циљ посете је усаглашавање сценарија, главних догађаја и супозиција, и других кључних докумената за предстојећу тактичку вежбу „Стена 03“ и самоевалуацију другог нивоа инжињеријске чете опште намене, из састава 310. инжињеријског батаљона Треће бригаде копнене војске, декларисане према Концепту оперативних способности за учешће у мултинационалним операцијама.

Јединице Војске Србије декларисане за учешће у мултинационалним операцијама су досадашњим учешћем у Концепту оперативних способности унапредиле интероперабилност и способности за извршавање задатака у све три мисије Војске Србије, као и сарадњу са државама чланицама програма Партнерство за мир.

Тактичка вежба и самоевалуација другог нивоа декларисане инжињеријске чете опште намене одржаће се у бази „Југ“ код Бујановца од 24. до 28. септембра ове године. Евалуаторски тим састављен од припадника ВС и официра из војски чланица Партнерства за мир ће тада практично проверити оспособљеност и достигнути ниво оперативних способности инжињеријске јединице за извршавање сложених задатака у мултинационалним операцијама, као што су изградња и реконструкција путева и мостова, утврђивање и маскирање командних места, обезбеђење конвоја и транспорта хуманитарне помоћи, евакуација повређених и оболелих, поступци са локалним становништвом и слично. 

Повезане вести