Обука војника у Речној флотили

Уторак, 30.11.2021 | Обука
На делу Дунава код Новог Сада у току је специјалистичка обука војника генерације „септембар 2021“ који војни рок служе у пловним јединицама Речне флотиле.

Војници укрцани на речне вишенаменске бродове оспособљавају се за дужности бродских артиљераца и сигналиста, а тежиште у овом периоду је на реализацији практичних облика наставе на сидришту, како би војници били оспособљени за извршавање задатака на својим борбеним станицама, који их очекују у пловидби и током реализације програмских гађања.  

У складу са програмом обуке, сигналисти се обучавају за слање и пријем сигнала за општебродске покрете и комуникацију у здруженом пловљењу, док артиљерци стичу основна знања и вештине у руковању и одржавању бродских противавионских топова 20мм и 30мм.

Садржаји обуке за војнике-морнаре рода речних јединица су заступљени у оба периода обучавања, тако да три четвртине војног рока служе укрцани на пловним објектима и средствима речних одреда. У њихово обучавање је укључена комплетна посада, јер је за успешну реализацију наменских задатака на бродовима неопходан тимски рад и потпуна оспособљеност сваког појединца.

Војници на обуци показују високу мотивацију и залагање, а велики број њих и жељу да по завршетку служења војног рока постану део професионалног састава у речним јединицама Војске Србије.

Повезане вести