Састанак са амбасадором Италије при НАТО-у

Четвртак, 14.9.2023 | Активности НГШ
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић примио је данас делегацију Сталног представништва Републике Италије при НАТО-у коју је предводио амбасадор Марко Пероначи.

На састанку у Генералштабу Војске Србије разговарано је о актуелној безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и сарадњи Војске Србије и Кфора, са тежиштем на ангажовању италијанског контингента у саставу међународних снага у нашој јужној покрајини.

У разговору је изражена обострана посвећеност очувању мира и стабилности и указано на значај контаката на свим нивоима између Војске Србије и међународних снага на Косову и Метохији за успешно превентивно деловање и спречавање настанка криза на територији јужне српске покрајине.

Начелник Генералштаба Војске Србије је, говорећи о актуелној безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, коју је оценио као нестабилну и непредвидиву, истакао да се од Кфора, као јединог легитимног безбедносног актера у Покрајини, очекује да прати стање на терену и буде први у ланцу одговора на сваки покушај угрожавања безбедности српског становништва и нашег културно-историјског и верског наслеђа.

Генерал Мојсиловић је подсетио на низ једностраних и провокативних потеза које предузимају привремене институције самоуправе у Приштини и оценио да су такви поступци у супротности са напорима које Република Србија улаже ради смиривања ситуације на терену. 

Повезане вести