Хуманитарна акција контингента Војске Србије у Централноафричкој Републици

Четвртак, 17.2.2022 | Мултинационалне операције
Припадници контингента Војске Србије у мисији Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA) организовали су, поводом Дана државности Србије, хуманитарну акцију у Центру за мајке и децу у престоници Бангију. 

Донацију у виду основних потрепштина за ову установу и децу прикупили су наши штабни официри и припадници војне болнице нивоа 2+ и тако наставили праксу коју су започели припадници Војске Србије у саставу претходног контингента када су у фебруару прошле године спровели сличну хуманитарну акцију.

Ангажовањем припадника Војске Србије на оваквим активностима даје се додатни допринос јачању међусобног поверења и подршци локалног становништва за задатке које реализују у овој афричкој земљи.

Мировна операција Уједињених нација у Централноафричкој Републици успостављена је резолуцијом Савета безбедности од 10. априла 2014. Исте године Војска Србије je упутила први контингент у ову мисију, са медицинским и немедицинским особљем за војну болницу нивоа 2 у престоници, Бангију. Од јануара 2020. српска војна болница прелази на ниво 2+ и постаје потпуно аутономна и самоодржива, што значи да од тада сву опрему и особље обезбеђује Република Србија.

Повезане вести