Помоћ Војске Србије угроженим новосадским установама

Четвртак, 8.1.2009 | Цивилно-војна сарадња

Поводом проблема који су настали због енергетске кризе, Команда и јединице Прве бригаде Копнене војске пружили су помоћ најугроженијим установама у Новом Саду.

Поводом проблема који су настали због енергетске кризе, Команда и јединице Прве бригаде Копнене војске пружили су помоћ најугроженијим установама у Новом Саду. Пре тога, командант бригаде, бригадни генерал Ђокица Петровић присуствовао је састанку кризног штаба града Новог Сада на коме је истакнута потреба пружања помоћи Геронтолошком центру у Футогу. Град Нови Сад је преко Министарства одбране затражио помоћ за ту установу. У Центру са 70 запослених смештено је 270 корисника. Дата су им на коришћење четири агрегата за алтернативно напајање струјом.

Током ноћи 7/8. јануара без грејања и топле воде остали су делови Новог Сада са око 100 хиљада становника. Петроварадин, у коме се налази и Војномедицински центар Нови Сад, и више приградских насеља грејање добијају од топлане која није у могућности да са гаса пређе на неки од алтернативних извора енергије.

По речима пуковника др Братољуба Бркљаче, начелника Војномедицинскоог центра, Нови Сад у тој установи су одмах по најави могуће несташице гаса предузели хитне мере да се пређе на аутономни стари систем грејања који користи лож-уље и кога су изузетним залагањем мајстори 19. логистичког батаљона Прве бригаде КоВ током ноћи у потпуности оспособили и пустили у рад.

Како у ВМЦ Нови Сад у стационарном делу тренутно има још око педесетак слободних постеља у топлим болничким собама, пуковник Бркљача је ступио у контакт са Покрајинским секретаријатом за здравство и понудио слободне смештајне капацитете угроженим новосадским болницама, посебно дечјим оделењима.

У ВМЦ има резерви лож уља за неколико дана, али како се оно на тржишту тренутно може набавити сви пацијенти ће, док траје руско-украјински гасни спор бити адекватно збринути, потврдио је пуковник Бркљача.

Повезане вести