Међународни курс о заштити цивила у мировним операциjама

Уторак, 10.10.2023 | Обука
У организацији Центра за мировне операције Војске Србије, у Београду се ове и наредне недеље реализује међународни курс о заштити цивила у мировним операцијама.

Полазници курса, за чије је извођење наш центар сертификован од стране Интегрисане службе Уједињених нација за обуку, су припадници Војске Србије и оружаних снага Јужноафричке Републике, Словачке, Танзаније и Шпаније. Они ће се оспособљавати за примену концепта заштите цивила у мировним операцијама Уједињених нација.

Програмом усавршавања обухваћени су теоријски садржаји о савременим изазовима и приоритетима мировних операција, стандардима Уједињених нација у вези са заштитом цивила, као и увежбавање прописаних процедура у ситуацијама када су животи цивила у зони операције непосредно угрожени. 

Обуку изводе инструктори Центра за мировне операције и гостујући предавачи из Центра за обуку за операције подршке миру из Босне и Херцеговине.

Војска Србије у планирању и реализацији свих задатака посебну пажњу поклања заштити цивила, а организација оваквих курсева само је једна од активности које се спроводе у том правцу.

Повезане вести