Председавајући Војном комитету Европске уније у посети Србији

Четвртак, 1.2.2024 | Међународна сарадња
На позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, у тродневној посети нашој земљи борави председавајући Војном комитету Европске уније генерал Роберт Бригер.

Генерала Бригера су данас у одвојене посете примили врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић.

Током посете Генералштабу Војске Србије, генерал Бригер је с генералом Мојсиловићем разговарао о актуелној безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, у региону и свету, као и о укупним међусобним односима, с тежиштем на ангажовању Војске Србије у активностима у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније.

На састанку је изузетно позитивно оцењено ангажовање припадника Војске Србије у војним операцијама Европске уније и поздрављено опредељење за проширење тог ангажовања упућивањем штабног официра у мисију у Мозамбику, као и учешће у борбеној групи Европске уније „Хелброк“ и у пројекту „Јединствено европско небо“.

Генерал Мојсиловић је истакао да је Војска Србије посвећена јачању војне сарадње са Европском унијом у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике, уз пуно поштовање војне неутралности Републике Србије, оцењујући да је та сарадња обострано корисна.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, коју је оценио као нестабилну и непредвидиву, генерал Мојсиловић је указао да Република Србија Кфор види као једину легитимну оружану формацију у нашој јужној покрајини, од које се очекује да стриктно и непристрасно спроводи свој мандат и омогући безбедно окружење за све, а пре свега за грађане српске националности. 

Председавајући Војном комитету Европске уније ће током боравка у Републици Србије посетити и Универзитет одбране, где ће одржати предавање полазницима виших курсева каријерног усавршавања, и обићи Центар за мировне операције Војске Србије. 

Повезане вести