Отворена спомен соба гарнизона Пожаревац

Среда, 29.6.2011 | Актуелности

У пожаревачкој касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ јуче је свечано отворена спомен соба гарнизона Пожаревац под називом „Два века војске у Браничеву“. Спомен соба гарнизона Пожаревац представља трајну поставку докумената и изложбених експоната који сведоче о најзначајнијим догађајима из војне историје на подручју Браничевског, Подунавског и Поморавског управног округа.

У пожаревачкој касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ јуче је свечано отворена Спомен соба гарнизона Пожаревац под називом „Два века војске у Браничеву“.

Отварању Спомен собе присуствовао је заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Горан Радовановић, командант гарнизона Пожаревац пуковник Миливоје Пајовић, градоначелник Пожаревца Миодраг Милосављевић, директорка Историјског архива Пожаревац Јасмина Николић, представници локалне самоуправе, градских институција, Српске православне цркве, борачких организација и некадашњи команданти и припадници јединица из гарнизона Пожаревац.

Спомен соба гарнизона Пожаревац представља трајну поставку докумената и изложбених експоната који сведоче о најзначајнијим догађајима из војне историје на подручју Браничевског, Подунавског и Поморавског управног округа.

Отварајући Спомен собу, генерал Радовановић истакао је да она представља неисцрпно место сакупљања симболичних знамења која сведоче о највишим вредностима којима су стремиле генерације.

- Данас, на овом месту, ми евоцирамо успомене на догађаје и људе који су у овом делу Србије, за више од два века, у десет славних ратова наше земље уградили своје постојање, своја знања и могућности и положили своје животе. Са поносом могу да истакнем да је ово једна од најлепших спомен соба које сам имао прилике да видим. Са жељом да ће ова светла у Спомен соби непрекидно горети и да ће Спомен соба бити непрекидно посећена, проглашавам Спомен собу гарнизона Пожаревац отвореном, рекао је генерал Радовановић.

Обраћајући се присутнима, пуковник Миливоје Пајовић, командант Центра за обуку Копнене војске и командант гарнизона Пожаревац, рекао је да отварањем спомен собе славимо патриоизам, ратно херојство и посвећено војничко жртвовање.

- Спомен соба треба да буде ризница сећања на све претходне јединице из пожаревачког гарнизона чији су команданти и припадници данас са нама, а посебно да буде узвишено место поклоничког сећања на бесмртни подвиг и жртву наших  ратних другова чији ликови мотре на нас и са овог Зида хероја, нагласио је пуковник Пајовић.

Највећи број изложених историјских докумената презентован је након вишемесечног рада групе истраживача из Историјског архива Пожаревац.

- Поред докумената нашег архива припремили смо и стручно обрадили архивску грађу, на наш захтев добијену од Архива Србије, Војног архива и Војног музеја у Београду. Од Првог и Другог српског устанка, преко српско-турских ратова и два велика Светска рата, па све до данашњих дана наглашене су и објашњене релевентне чињенице, истакнути судионици најважнијих догађаја и представљена епопеја српске државе. Прикупљена и на светло дана изнета грађа представља на једном месту концентрисано истраживачко благо које ће бити доступно за даље тумачење и систематизацију и шири допринос нашој историјској и војној науци, истакла је директорка Историјског архива Пожаревац Јасмина Николић.

На крају свечаности приређен је културно-уметнички програм.

Спомен соба гарнизона Пожаревац биће у наредном периоду отворена за ученике, школску омладину и истраживаче, као и за све посетиоце из земље и иностранства.
 

Повезане вести