Провера јединице Војске Србије за учешће у мировној операцији

Петак, 28.7.2023 | Обука
У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ код Бујановца ове недеље је реализована тактичка вежба „Српски штит“, на којој је проверена спремност вода за заштиту снага за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Реч је о јединици Команде за обуку која ће у овој блискоисточној земљи бити ангажована у саставу италијанског контингента, са основним задатком обезбеђења базе у којој су смештене мировне снаге Уједињених нација.

Током вишедневних вежбовних активности, припадници јединице су решавали тактичке задатке какви их могу очекивати у зони операције, док је обученост и интероперабилност вода вредновао евалуаторски тим из Генералштаба Војске Србије.

Праћени су и оцењивани поступци на маршу, примена мера противваздухопловне заштите, рад на сталном контролном пункту и осматрачкој станици, те поступање у случају напада на базу или наиласка на минско-експлозивна средства.

Закључак је да је вод за заштиту снага достигао дефинисане стандарде и да је у потпуности спреман за ангажовање у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Војска Србије ангажује вод за заштиту снага у овој операцији од 2014. године, а у Либану се на задацима очувања мира налази и пешадијска чета Војске Србије, као и штабни официри и група специјалиста задужених за подршку нашем контингенту.

Повезане вести