Завршен међународни курс цивилно-војне сарадње

Петак, 3.11.2023 | Обука
Међународни курс у области цивилно-војне сарадње, који су похађали припадници Војске Србије и оружаних снага седам других земаља, завршен је данас уручењем сертификата у касарни „Цар Лазар“ у Крушевцу.

Током двонедељног усавршавања полазници су савладали теоријске садржаје о надлежностима и активностима цивилних организација у зонама операција Уједињених нација и Европске уније и прошли практичну обуку за рад на различитим позицијама у тимовима и јединицама цивилно-војне сарадње.

Осим официра и подофицира Војске Србије, курс су похађали и припадници оружаних снага Босне и Херцеговине, Бугарске, Италије, Северне Македоније, Сједињених Америчких Држава, Холандије и Црне Горе који се баве пословима цивилно-војне сарадње, те представници цивилних институција из Републике Србије. 
 
Практичну и теоријску обуку је реализовао мешовити инструкторски тим Војске Србије и оружаних снага Италије, САД и Холандије, као и гостујући предавачи из Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, Комесаријата за избеглице и миграције и Црвеног крста Србије.

Успешном реализацијом овог међународног усавршавања, које једном годишње организује Одељење за цивилно-војну сарадњу (J-9) Генералштаба Војске Србије, унапређује се оспособљеност официра и подофицира Војске Србије у овој области и даје допринос јачању билатералних односа са партнерским земљама.

Повезане вести