Књиге у издању „Одбране“ на поклон школама

Субота, 27.1.2018 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин је данас уручио поклон пакет, 101 књигу у издању Медија центра „Одбрана“, директору Карловачке гимназије Радовану Ковачевићу.

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас свечаности поводом школске славе Свети Сава у Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима. Том приликом, министар Вулин уручио је поклон пакет, 101 књигу у издању Медија центра „Одбрана“, директору Гимназије Радовану Ковачевићу.

Према речима министра одбране, обележавање Дана Светог Саве у свим нашим институцијама је још један доказ враћања традиције, али враћање и оном најбољем у традицији и најбољем у нама.

– Љубави према сопственом народу, способности да ценимо његове врлине, да исправљамо његове мане и да дамо све од себе да свака следећа генерација буде боља од оне претходне, али вредна понављања и сећања. Данас у Карловачкој гимназији имам велико задовољство да тамо где сам провео најлепши део своје младости видим да су они који су овде иза нас само бољи, лепши, паметнији, вреднији него што смо ми били и да је будућност нашег народа у овом важном, великом просветном објекту, свакако сачувана и унапређена. Бити у Светосавкој академији јесте велика част и привилегија и сав наш народ данас се сећа какви би ми заправо требало да будемо и зна у ком правцу треба да идемо, рекао је министар Вулин и нагласио да идући стазама Светог Саве, идући стазама нашег народа, не можемо да погрешимо.

Директор Радован Ковачевић је захвалио Министарству одбране на донацији поводом данашњег дана и осврнуо се на миротворачку мисију Светог Саве. Он је истакао да је образовање и васпитање младих била, и биће, најважнија мисија и главни задатак Карловачке гимназије.

– Морамо да живимо исправно и понашамо се узорно, па ће се исто тако понашати и генерације наших ученика. Тако је радио Свети Сава и зато је имао много следбеника и настављача. Од њега и данас учимо о љубави и толеранцији који треба да владају у свакој породици, школи, широм друштвене заједнице у свим народима, нагласио је директор Карловачке гимназије.

Данашњој свечаности присуствовали су епископ сремски владика Василије, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, као и провфсори и ђаци Карловачке гимназије, а приређен је и богат уметничко културни програм, у складу с обележавањем школске славе Светог Саве.

Карловачка гимназија најстарија je српска гимназија, основана 1791. године. Данашња зграда школе саграђена је 1891. године. Поседује веома вредну Спомен библиотеку, иначе споменик културе, у којој је више од 20.000 књига и 10.000 годишта периодике, егземплари, велики број српских књига 18. и 19. века, штампаних србуља, рукописа, часописа и листова. Својом целином Библиотека је споменик културе.

Додела књига средњим школама у Србији поводом Савиндана део је акције Министарства одбране и Војске Србије на обогаћивању школских библиотека, којом се уједно промовише војни позив, јер је избор књига прилагођен средњошколском узрасту, младима који су пред избором животног позива.

Представници команди и јединица Војске Србије уручили су на свечаностима поводом Савиндана поклон пакете од 101 књиге војне публицистике и културне баштине Србије, Гимназији „Никола Тесла“ у Апатину, Трговинско-угоститељској школи „Тоза Драговић“ у Крагујевцу, Техничкој школи у Пожеги и Гимназији „Радош Јовановић Сеља“ у Куршумлији.

Прошле године, књиге су уручене Гимназији у Шапцу, Средњој економској школи у Сомбору, Техничкој школи „15. мај“ у Прокупљу, Гимназији „Бора Станковић“ у Врању, пиротској Гимназије и Техничкој школи у Панчеву.

Предлог школа дало је Одељење за цивилно-војну сарадњу Генералштаба на основу степена остварене сарадње са Војском Србије.

Повезане вести