Обука на дигитализованом ракетном систему „огањ“

Понедељак, 10.7.2023 | Обука
На полигонима Прве бригаде копнене војске у Сремској Митровици у току је обука војника рода артиљерије на добровољном служењу војног рока.

Војници су у ову јединицу распоређени након успешно завршеног специјалистичког оспособљавања у центрима Команде за обуку, ради даљег обучавања за реализацију колективних задатака рода артиљерије. Они се налазе у саставу послуга дигитализованих самоходних вишецевних лансера ракета 128 мм М-17 „огањ“ и интензивно се обучавају за његову борбену употребу.

Заједно са професионалним саставом, војници пролазе бројне садржаје тактичке обуке и увежбавају процедуре за извршење гађања, од поседања ватреног положаја, преко прорачуна почетних елемената за гађање и коректуре артиљеријске ватре, до преласка на наредни ракетни положај.

Дигитализовани самоходни вишецевни лансер ракета М-17 128 мм „огањ“ је савремени артиљеријски систем намењен за остваривање изненадне и концентрисане артиљеријске ватре по циљевима великих размера, а његовим увођењем у наоружање Војске Србије значајно су унапређене ватрене могућности јединица за поуздану, брзу и прецизну артиљеријску подршку током извођења борбених операција.

Повезане вести