Бојево гађање „маљуткама“ на „Пасуљанским ливадама“

Четвртак, 26.7.2018 | Обука

Припадници противоклопних јединица Прве бригаде копнене војске извршили су на „Пасуљанским ливадама“ бојево гађање противоклопним вођеним ракетама „маљутка“ и „фагот“ с борбених возила пешадије БВП М-80.

Припадници противоклопних јединица 17. механизованог и 11. пешадијског батаљона Прве бригаде копнене војске извршили су на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ бојево гађање противоклопним вођеним ракетама маљутка и фагот с борбених возила пешадије БВП М-80. Оператери нишанџије на БВП припремали су се за ватрено крштење више од два месеца.

Изражавајући задовољство постигнутим резултатима, командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић, који је обишао учеснике гађања, нагласио је да само најбољи  оператери, они који се докажу за тренажером, излазе на бојево гађање.
 
– Гађање противоклопним навођеним ракетама с борбеног возила пешадије једно је од најсложенијих гађања у пешадијским и механизованим јединицама. Обука која претходи реализацији гађања је интензивна и веома сложена. Они који су у току вишемесечне обуке постигли најбоље резултате имају прилику да осете шта значи бојево гађање и лансирање маљутке, противоклопне ракете која се на циљ наводи ручно. Ово гађање извели су професионални војници који су први пут лансирали бојеве ракете. Постигли су изузетне резултате, поготово две даме које су одлично погодиле мету. Иначе, ово је први пут у Војсци Србије да и жене војници лансирају противоклопне вођене ракете, истакао је генерал Петровић.

Командир противоклопне ракетне чете 11. пешадијског батаљона мајор Бобан Петровић рекао је да су нишанџије те јединице после обуке у матичној касарни у Панчеву провели петнаест дана у Пожаревцу, где су увежбавали вођење ракете на тренажерима, док су припадници 17. механизованог батаљона, према речима заменика команданта батаљона мајора Адама Хорвата, више од два и по месеца интензивне обуке провели у касарни у Бачкој Тополи.
 
За резултате постигнуте у лансирању маљутки, како су рекли, најзаслужнији је заставник Рајко Марковић, дугогодишњи инструктор оператера на БВП, од кога су училе и разводници Дарија Опала и Рајка Владетић, најбоље на гађању.

Повезане вести