Упућивање јединице Војске Србије у мировну операцију у Либану

Уторак, 7.3.2023 | Мултинационалне операције
Јединица Војске Србије из састава Команде за обуку упућена је јуче у мултинационалну операцију у Либану, где ће наредних шест месеци извршавати задатке у саставу мировних снага Уједињених нација.

Реч је о воду за заштиту снага који ће, у складу са својом наменом, у зони операције бити ангажован на обезбеђењу базе Уједињених нација у којој је смештен италијански контингент.

Припадници ове јединице су, пре упућивања у мисију, прошли свеобухватне припреме које су укључивале и вишемесечну обуку на полигонима и вежбалиштима Војске Србије, како би у потпуности били спремни за ангажовање у мировној операцији.

Они ће у Либану заменити припаднике Војске Србије који су претходних шест месеци успешно реализовали исте задатке и овог месеца завршавају своје ангажовање у овој блискоисточној земљи.

Војска Србије је учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану отпочела 2010. године. Тренутно, осим вода за заштиту снага, Војска Србије у Либану ангажује и пешадијску чету, као самосталну јединицу у саставу шпанског батаљона, штабне официре у команди мисије и групу специјалистичких официра задужених за подршку нашем контингенту.

Повезане вести