Приказ наоружања и војне опреме Војске Србије у Нишу

Среда, 14.2.2024 | Из јединица
У оквиру обележавања Сретења — Дана државности Србије, данас је у Нишу одржан приказ наоружања и војне опреме и дела способности Војске Србије.

Приказ је обишао врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, заједно с министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем.

По завршетку обиласка, председник Републике је министру одбране, начелнику Генералштаба, свим припадницима Војске Србије и грађанима честитао Сретење, наш највећи државни и национални празник, који је, према његовим речима, дан који најречитије говори о нашој историји, али који нам указује на пут у будућност, пут Карађорђеве храбрости, Милошеве мудрости и увек борбе за очување српске независности и слободе.

— Данас су у Нишу приказана нека од најмодернијих оруђа Војске Србије. Захвалио бих и замолио све наше раднике у фабрикама да наставе да раде, да производе најбоље оружје и оруђе, од „нора“, „тамнава“, „гвоздика“, да увек можемо да чувамо своју земљу. Србија ће љубоморно да чува своју војну неутралност, али и да штити своје небо и своје грађане. Имаћемо довољно способности за то, увек довољно најмодернијег наоружања и увек довољно храбрих срца као што су наши борци, наши јунаци, наши ветерани који су данас са нама — рекао је председник Вучић и додао да су они увек били спремни да положе свој живот на олтар отаџбине.

Како је нагласио председник Републике, много тога имамо да научимо из своје прошлости, али најважније је да гледамо како да земљу гурамо напред, како да економски напредујемо, како да размишљамо о већим платама и пензијама, али да „никада не заборавимо оно што је највиша вредност Србије, свих њених грађана и српског народа у целини“.

— То је слобода. Слободу никада и ни по коју цену не смемо да жртвујемо и зато сам поносни председник Србије, који данас може да каже да је Србија слободна, независна и да сама доноси одлуке.

У Нишу су данас били изложени савремени борбени и неборбени системи, бројно наоружање и војна опрема Војске Србије, као и производи српске одбрамбене индустрије. Јавности је први пут представљен систем за електронска дејства „репелент“, намењен за борбу против беспилотних летелица.

Приказ је употпунио налет ваздухоплова Војске Србије: авиона миг-29 и CASA C-295, те хеликоптера Ми-35 и Х-145.

Повезане вести