Посета начелника Генералштаба Војске Србије Републици Кипар

Уторак, 2.4.2024 | Међународна сарадња
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић борави у званичној посети Републици Кипар, на позив команданта Националне гарде те земље генерал-потпуковника Јоргоса Цицикостаса.

Званични део тродневне посете почео је данас свечаним дочеком делегације Војске Србије уз највише војне почасти, након чега је уследио састанак с генералом Цицикостасом и званични разговори делегација. Током боравка у Никозији генерал Мојсиловић је био у прилици да се сретне и с министром одбране Василисом Палмасом.

На састанцима је разговарано о билатералној војној сарадњи и могућностима за њено унапређење и савременим безбедносним изазовима у региону и свету.

Уз оцену да војно-војна сарадња представља важан део укупних односа двеју земаља, које вежу заједнички интереси и традиционално пријатељски односи, у разговорима је потврђена опредељеност обеју страна за даљи развој сарадње у свим областима од значаја за Војску Србије и Националну гарду Кипра.

Начелник Генералштаба је током сусрета истакао да Република Србија изузетно цени подршку коју Република Кипар пружа нашој земљи у очувању трериторијалног интегритета и процесу интеграције у Европску унију.

Генерал Мојсиловић је данас разговарао и с припадницима Војске Србије који су као штабни официри и припадници јединице војне полиције ангажовани у мировној операцији Уједињених нација на Кипру и уверио се да су безбедни, да им је морал на високом нивоу и да постављене задатке извршавају одговорно и професионално.

У наставку посете, начелник Генералштаба ће посетити ваздухопловну базу „Андреас Папандреу“ у Пафосу, где ће му бити представљени намена, задаци и кључна средства 55. борбене групе, да би посету Кипру завршио сутра обиласком Здруженог спасилачко-координационог центра у Ларнаки.

Повезане вести