Специјалистичка обука војника извиђача

Среда, 17.8.2022 | Обука
На војном полигону „Пескови“ и у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу реализује се интензивна обука војника на служењу војног рока генерације „јун 2022“ који се обучавају за извиђачке специјалности.

Реч је о специјалистичкој фази обуке војника током које се оспособљавају за руковање наоружањем и војном опремом на употреби у извиђачким јединицама Војске Србије и у потпуности овладавају тактичким радњама неопходним за ефикасно извођење борбених дејстава у саставу извиђачких група и тимова.

Тежиште је на практичном увежбавању поступака извиђачке патроле приликом осматрања бојишта и прикупљања обавештајних података, оспособљавању за оријентацију и кретање по карти на непознатом земљишту, те реализацији гађања из пешадијског наоружања и вежби са минско-експлозивним средствима. 

Индивидуална специјалистичка обука војника извиђача реализује се у Центру за обуку копнене војске и због комплексности војничких дужности за које се они оспособљавају траје два и по месеца. Досадашњи резултати говоре да је и ова генерација војника на служењу војног рока веома мотивисана за обуку и да ће бити добра база за избор професионалних војника у извиђачким јединицама Војске Србије.

Повезане вести