Дан високих званица на вежби „Платинасти вук 21“

Четвртак, 17.6.2021 | Обука
У бази „Југ“ код Бујановца одржан је дан високих званица у оквиру међународне вежбе „Платинасти вук 21“, коју изводе припадници Војске Србије и оружаних снага девет других држава.

На овогодишњој вежби, која се одржава од 3. до 18. јуна, учествује више од 500 припадника Војске Србије и оружаних снага Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Мађарске, Румуније, Словеније, Сједињених Америчких Држава, Француске и Велике Британије, као и посматрачи из Италије. Циљ вежбе је унапређење интероперабилности и међусобног разумевања припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу, у току извођења операцијe подршке миру у мултинационалном окружењу.

На „Платинастом вуку“ ове године први пут учествују припадници оружаних снага Француске и Грчке, док је уз 259 припадника Војске Србије, контингент оружаних снага Велике Британије са 69 припадника најбројнији.

Дан високих званица вежбе „Платинасти вук 2021“ представља круну двонедељне заједничке обуке, која се завршава тактичком вежбом „Операција чувања мира“. Реч је о приказу тактика, техника и процедура у мултинационалним операцијама са употребом неубојите силе.

Посматрачи су били у прилици да посматрају тактичке радње мултинационалних јединица у 12 секвенци и то – конвој, блокаде борбеним возилима „хамви“ и „лазар“, обезбеђење базе и пешачке патроле, хеликоптерски десант, упад у насељено место, препад на терористичко возило, хапшење терористе, примену форензичких поступака и медицинску евакуацију.

Дану високих званица присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, министар одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Бен Волас, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, високе старешине Министарства одбране и Војске Србије и представници војнодипломатског кора.

Организатор вежбе је као и претходних година Четврта бригада копнене војске, у сарадњи са Центром за обуку јединица за мултинационалне операције.

Повезане вести