Обука ронилаца у Речној флотили

Среда, 7.2.2024 | Обука
Припадници ронилачке јединице из састава Речне флотиле ове недеље изводе редовну обуку за реализацију противдиверзантског обезбеђења бродова у уређеном рејону базирања.

Обука је саставни део зимског циклуса оспособљавања војних ронилаца за извршавање наменских задатака у захвату унутрашњих пловних путева при ниским температурама воде, а општи циљ је одржавање и даље унапређење како индивидуалне обучености појединаца, тако и укупне борбене готовости јединице.

У складу са програмом обуке, рониоци прво реализују кондицирање у хипербаричној барокомори на симулираним дубинама до 50 метара, а потом на реци увежбавају поступке приликом извођења зарона, прегледа подводног дела бродског трупа, претраживања речног дна, те тактичке радње које се примењују приликом извођења противдиверзантских дејстава. 

Истовремено се реализује и додатно оспособљавање најмлађих лаких бродских ронилаца, који се на овај начин систематично припремају за више ронилачке категорије, а самим тим и за сложеније и опасније задатке.

Ронилачка обука у Војсци Србије је веома захтевна јер се од ронилаца очекује да у сваком тренутку буду спремни за дејство у свим хидрометеоролошким условима, а само врхунска оспособљеност гарантује успешно извршавање задатака, како оних дефанзивног тако и офанзивног карактера.

Повезане вести