Комбинована обука снага Копнене војске

Четвртак, 11.4.2024 | Обука
У оквиру активне фазе здружене тактичке вежбе „Вихор 2024“, јединице Копнене војске реализују интензивне вежбовне активности на сталним и привременим полигонима Војске Србије.

Ангажоване копнене снаге Војске Србије су претходно извршиле маршевање до вежбовних просторија, уз премештање командних места и ватрених положаја, реализујући притом тактичке задатке у покрету. 

Током овог дела вежбе, у фокусу је реализација комбиноване обуке и гађања из наоружања пешадије и оклопних јединица, у припреми за здружена тактичка увежбавања и тактичке вежбе са бојевим гађањима које их у наставку очекују. 

Данас је на полигонима „Пештер“, „Пасуљанске ливаде“ и „Међа“ дејствовано из тенкова, борбених возила пешадије, новоуведених оклопних борбених возила, противоклопних система, минобацача, аутоматских бацача граната и различитог стрељачког наоружања.

У вежбовне активности је укључен и део резервног састава Војске Србије, а подршку борбеним јединицама пружају припадници општих и логистичких служби, који обезбеђују непрекидност везе, транспорт, исхрану, попуну убојним средствима, здравствену заштиту и исправност средстава ратне технике.

На вежби „Вихор 2024“, која се реализује до 21. априла, учествују оперативни капацитети копнене и ваздухопловне компоненте Војске Србије, а циљ је даље унапређење обучености и оспособљености команди и јединица за припрему и извођење борбених операција, за организовање садејства, сарадње и заштите снага, као и за контролу територије и логистичку подршку снага у зони операције.

Повезане вести