Реферисање о анализи стања и способности Војске Србије за 2022. годину

Понедељак, 16.1.2023 | Актуелности
Редовна годишња анализа стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2022. годину завршена је данас у Дому Гарде у Београду реферисањем о резултатима анализе врховном команданту Војске Србије и председнику Републике Александру Вучићу.

Реферисањем је руководио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, а осим потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића, присуствовали су и председник Народне скупштине Владимир Орлић, председница Владе Ана Брнабић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, као и најодговорније старешине Министарства одбране и Војске Србије.

После анализе, врховни командант Војске Србије је рекао да је данас сагледано много тога доброг што је урађено, да су сагледани и сви недостаци, као и да је разговарано о додатном опремању наоружањем и војном опремом.

— Мораћемо више да се усредсредимо и определимо за добијање нових средстава из Одбрамбене индустрије Србије. Као што смо испоручивали „пасарсе“, „лазаре“, „милоше“, „гвоздике“, “мале милоше”, беспосадне платформе, тако ћемо и на беспилотне летелице и дронове у наредном периоду, пре свега домаће производње, да се усредсредимо и много тога да уложимо у даљи раст животног стандарда припадника Војске — рекао је председник Србије.

Према његовим речима, негативан утицај и даље има број људи који напушта војску, иако је у последње две године, први пут после много деценија, број примљених већи.

— Нисмо задовољни и зато смо ишли с повећањем примања од 25 одсто. На Дан државности 15. фебруара издаћу наредбу, као врховни командант, а затим ће начелник Генералштаба Војске Србије расписати конкурс за пријем младих момака и девојака у специјалне јединице, где ћемо ићи до 5000 људи. Биће пријем, биће додатно снажење и јачање наших истакнутих специјалних јединица, као ниво један — 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде и јединице „Кобре“, затим ниво два — у оквиру батаљона Копнене војске и извиђачких јединица и ниво три — у бригадама, у оквиру чета извиђачких јединица. Дакле, имаћемо Н1, Н2 и Н3 у оквиру тих 5000 људи, где ће основна плата бити више од 200.000 динара, што значи да ће са свим дежурствима, прековременим радом и свим осталим, плата ићи и до више од 320.000 динара. Желимо да и тим огромним платама подстакнемо младе да се пријаве за специјалне јединице Војске Србије — нагласио је председник Вучић.

Председник Србије је истакао да је данас разговарано и о негативном утицају рата у Украјини на нас.

— И због тога што не можемо да увозимо наоружање и војну опрему онако како смо планирали и како смо платили и због тога што не можемо да увозимо резервне делове. Зато морамо што брже да се оријентишемо на сопствене снаге. Радимо даље, погледали смо безбедносно окружење, видели где су све безбедносни ризици, сагледали снагу свих других, своју снагу упоредили и то ћемо наставити да радимо — закључио је председник Вучић.

Потпредседник Владе и министар Вучевић је након реферисања истакао да је Министарство одбране задовољно пре свега поступањем и начином организације, способностима, али и са моралног и патриотског аспекта, припадницима Војске Србије у кризним моментима у вези са  безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији.

У оквиру годишње анализе сагледани су и оцењени стање и способности Војске Србије у претходној години, борбене могућности јединица Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Територијалних снага, као и стање безбедности у земљи и окружењу од утицаја на оперативне способности Војске Србије. 

Закључено је да је у 2022. години настављено јачање Војске Србије у складу са смерницима врховног команданта за изградњу оперативних и функционалних способности за период од 2019. до 2023. године, да је Војска Србије реализовала све постављене задатке и у пракси показала да су војници и старешине високо мотивисани, оспособљени и спремни да заштите државу и грађане. 

Уз захвалност врховном команданту и Влади Републике Србије на снажној подршци и посвећености даљем јачању Војске Србије, на реферисању су исказане потребе и предложене мере за даље унапређење способности Војске Србије како би она остала фактор стабилности, мира и одвраћања од оружаног угрожавања споља.

Повезане вести