Министар Вулин: Обука је оно што разликује успешну војску од неуспешне

Среда, 29.8.2018 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин обишао је данас практичну обуку кадета 140. класе Војне академије за управљање моторним возилима на аутодрому "Берановац" код Краљева.

Министар Вулин је, након обиласка, истакао да се после много година намерног занемаривања обуке у Војсци Србије, појачано улаже и у квалитет центара за обуку, баш као што се улаже и у квалитет саме обуке.

- Ми ћемо у наредном периоду уложити још више новца и још више енергије да сви наши центри за обуку повећају своје капацитете како би могли да приме већи број полазника, а исто тако да им се обезбеде и одговарајућа техничка средства која би обуку подигла на један виши ниво. Обука је оно што разликује успешну победничку војску, од неуспешне и војске која губи ратове и која је поражена – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, обука је оно што мора да разликује и нашег војника.

- Војска Србије ће у наредном периоду, и онима који добровољно служе војни рок, ставити на располагање одређене курсеве и вештине који ће им бити корисни и у цивилству. Као што је некада било, војска је прилика, не само да овладате војним вештинама и вештинама које су потребне војсци, већ да овладате вештинама које ће вама бити потребне, касније у цивилству, од којих ћете моћи можда и да живите. Све је то део војске, и свако улагање у Војску, јесте заправо, улагање у квалитет живота сваког нашег грађанина – истакао је министар Вулин.

Министар одбране је додао да што обука буде била боља, што наши полигони и техника буде боља и што будемо имали више практичних курсева и вештина који ће се понудити људима из цивилства, Војска ће учинити већу услугу Србији, јер више обучених људи значи сигурнију Србију.

Како је истакао командант Батаљона за обуку саобраћајне службе Центра за обуку логистике у Краљеву поптпуковник Горан Добрић, на аутодрому „Берановац“ врши се обука возача за све категорије возила.

- У току је обука на моторним возилима Б и Ц1 категорије са кадетима 140. класе Војне академије. Како можемо видети, овај пологон садржи све елементе, са којима сутра, као возачи можемо да се сусретнемо у саобраћају. Оно што је важно нагласити и што је предност овог полигона је што постоје одређене саобраћанице, са којима се кадети и остали кандидати на обуци, у склопу практичне обуке на овом полигону сусрећу, па им они нису новина када изађу у саобраћај, што је предност у односу на цивилне ауто школе – нагласио је потпуковник Добрић додајући да се посебна пажња поклања безбедности у саобраћају.

Потпуковник Добрић је истакао и да је полигон у потпуности уређен и обележен у складу са законима и правилницима који дефинишу обуку у Војсци Србије и Министарству одбране.

Биљана Миљић

Повезане вести