Представници ослободилачких удружења из Краљева посетили спомен собу у Нишу

Понедељак, 11.12.2017 | Цивилно-војна сарадња

Породице палих бораца 252. оклопне бригаде Војске Југославије и представници борачких удружења из Краљева обишли су данас спомен собу у Команди Копнене војске у Нишу.

Породице палих бораца 252. оклопне бригаде, представници Удружења породица палих бораца ратова од 1990 до 1999. године, Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида и Удружења учесника ратова 1991-1999. године из Краљева, обишли су данас спомен собу у Команди Копнене војске у Нишу. Госте из Краљева примио је командант Копнене војске, генерал-потпуковник Милосав Симовић, са начелником штаба пуковником Владетом Балтићем, раније официром 252. оклопне бригаде.

У спомен соби се налазе имена грађана Ниша, војника и полицајаца, погинулих у српско-турским и балканским ратовима, у Првом и Другом светском рату, оружаним сукобима у бившој СФРЈ и на Косову и Метохији 1998. године, као и имена погинулих у НАТО  агресији и Копненој зони безбедности.

Поред имена, у спомен соби су и фотографије јунака са Кошара и Паштрика имена свих припадника ЈНА и Војске Југославије страдалих у бившој СФРЈ и током НАТО агресије.

Изградњом спомен собе у војној капели Обновљење храма Светог великомученика Георгија у згради команде у којој ради,  садашња генерација официра Команде Копнене војске у Нишу, одужила се погинулима и њиховим породицама. Спомен соба и будући Музеј Команде Копнене војске, урађени су по пројекту иницијатора овог значајног подухвата за Србију, Војску Србије и Град Ниш, команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића.

Помен погинулима из гарнизона Краљево, у присуству Удружења ратника 1999. године и Ниша, служио је војни свештеник, капетан Ђорђе Димић.  

Повезане вести