Дезангажовање 10. контингента Војске Србије из мисије MINUSCA

Уторак, 16.3.2021 | Мултинационалне операције
Контингент Војске Србије који је претходних годину дана био ангажован у мировној операцији Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA) дезангажован је јуче након повратка у Републику Србију. 

Припаднике контингента, десетог по реду који Војска Србије ангажује у мировној операцији MINUSCA, јуче су на аеродрому „Никола Тесла“ у Београду дочекали представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије и пожелели им добродошлицу након успешног учешћа у мисији.

Главнину контингента Војске Србије у мировној операцији MINUSCA чини војна болница нивоа 2+ која је задужена за здравствену заштиту особља Уједињених нација у мисији. Ангажовање овог контингента обележила је сложена политичка ситуација и пандемија ковида 19, због чега је био обустављен авионски саобраћај и тако умногоме отежано снабдевање болнице.

Мировна операција MINUSCA успостављена је резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација од 10. априла 2014. Исте године Војска Србије je упутила први контингент у ову мисију, са медицинским и немедицинским особљем за војну болницу нивоа 2 у престоници, Бангију. Од јануара 2020. српска војна болница прелази на ниво 2+ и постаје потпуно аутономна и самоодржива, што значи да од тада сву опрему и особље обезбеђује Република Србија.

Повезане вести