Завршена мултинационална вежба „Обазриви вук 19“

Четвртак, 23.5.2019 | Обука

Даном високих званица данас је у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ завршена мултинационална вежба „Обазриви вук 19“ која је у претходне две недеље окупила више од 200 припадника Војске Србије и 18. бригаде војне полиције Копнене војске Европске команде Сједињених Америчких Држава.

Данас су на тактичкој вежби по теми „Мултинационална ојачана чета војне полиције у операцији очувања мира“ приказани радње и поступци припадника војне полиције партнерских земаља током извршавања задатака у току успостављања реда на територији, борбе у урбаној средини, употребе снага за интервенцију, блокаде и претраге терена и медицинске евакуације, након чега је за званице приређен тактичко-технички збор наоружања и опреме коришћене на обуци.
 
Циљ вежбе био је унапређење интероперабилности и међусобног разумевања припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу, у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

Руководилац вежбе пуковник Мирољуб Петронијевић истакао је да је труд, стручност и пожртвованост припадника оно што истиче сваког појединца и јединицу у којој се налази.

Дану високих званица присуствовала је делегација из амбасаде САД коју је предводио потпуковник Џон Хејнс, а из Војске Србије присуствовали су пуковник Никола Мијатовић из Управе војне полиције Генералштаба, пуковник Горан Стаменковић из Команде Копнене војске и команданти 3. батаљона војне полиције и јединица из базе „Југ“.

Вежба „Обазриви вук 19“ први пут се реализује у Србији. Подршку у реализацији вежбе пружиле су јединице из састава Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Повезане вести