Посета начелника Генералштаба Војске Србије Републици Словенији

Среда, 12.10.2022 | Активности НГШ
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић борави у званичној посети Републици Словенији, која се реализује на позив начелника Генералштаба Словеначке војске генерал-мајора Роберта Главаша.

Званични део посете је започео данас церемонијом свечаног дочека, уприличеном за нашу делегацију у Генералштабу Словеначке војске у Љубљани, након чега су уследили састанак генерала Мојсиловића и Главаша и званични разговори делегација војски двеју земаља.

Током сусрета размењена су мишљења о актуелној безбедносној ситуацији у свету и региону, перспективама мултилатералних регионалних иницијатива, досадашњој сарадњи Србије и Словеније у области одбране, као и могућностима за унапређење сарадње. Договорено је да се у наредном периоду настави са развојем билатералне војно-војне сарадње кроз реализацију заједничких активности, пре свега у области обуке.

Генерал Мојсиловић је овом приликом нагласио значај сарадње Србије и Словеније у области одбране како на билатералном плану, тако и у оквиру регионалних иницијатива, имајући у виду да су две земље суочене са сличним безбедносним изазовима, ризицима и претњама. Он је такође истакао да Република Србија води избалансирану политику одбране, у складу са националним интересима и спољнополитичким приоритетима, уз поштовање начела територијалног интегритета и независности држава, као и принципа војне неутралности. 

Током боравка у Словенији, начелник Генералштаба Војске Србије се састао и са државним секретаром у Министарству одбране Дамиром Црнчецом и посетио 132. планински пук Словеначке војске у Бохињској Бели.

Повезане вести