Отворени дан у Првој бригади

Уторак, 11.4.2017 | Цивилно-војна сарадња

Oвогодишњу традиционалну акцију „Отворени дан“ Прва бригада копнене војске организовала је данас у касарни „Бошко Палковљевић-Пинки“ у Сремској Митровици.

Око хиљаду ђака, углавном основаца, али и предшколаца и средњошколаца и њихових наставника, и грађана Сремске Митровице, искористило је угодно пролећно пре подне да се кроз вишечасовно дружење са припадницима бригаде, кроз организованих 16 радних тачака, упозна првенствено са наоружањем и опремом тенкиста, артиљераца, извиђача, војних полицајаца, пешадинаца, санитетлија и ватрогасаца.

Међу првима кроз отворену касарнску капију похрлили су најмлађи, шестогодишњаци из вртића „Ђурђевак“ Предшколске установе „Пчелица“ са својом васпитачицом Горданом Станивуковић, искористивши при томе прилику да се и први провозају борбеним возилом пешадије  М80 којим је управљао искусан возач десетар Александар Печеница. Њему је, у знак захвалности, шестогодишњак Димитрије Ивановић уручио и скроман поклон.

Нема тога што малишане, али и оне одрасле није заинтересовало. Од тенкова М84, амфибијског БТР-а, тенка за извлачење, самоходног вишецевног бацача ракета, до савремене специјалне опреме извиђача и војних полицајаца. И два чуварска пса, белгијски овчар и шарпланинац поносно су и стоички издржали бројне изливе младалачке нежности.

Ипак највећу атракцију данас одржаног „Отвореног дана“ приредили су тенкисти представљајући сегменте вежбе тенковског вода у којима су, на скраћеном одстојању уз заглушујућу буку моћних машина и неизбежну пролећну прашину, ефектно приказали елементе марша, прелска преко лансирног моста, узвишења, и рад на линији развоја уз отварање ватре маневарском муницијом. Ову активност сви посматрачи одреда наградили су бурним аплаузом.

Изузетан хепенинг малишанима су приредили и припадници ватрогасне екипе правећи огромно језеро од пене.

Уз све приказано није се заборавило ни на хумани аспект акције. Тако је, у импровизованој амбуланти под војничким шатором, екипа Службе за трансфузију крви Опште болнице из Сремске Митровице коју је водила др Даница Ковар Гуша, од добровољаца прикупила 22 јединице драгоцене течности.

По речима организатора овогодишњу акцију „Отворени дан“ организовану по десети пут у Првој бригади, и седми пут у Сремској Митровици свесрдно је подржао Град Сремска Митровица на челу са Томиславом Јанковићем председником Скупштине града и Градска управа за школство која је организовала долазак ђака у великом броју, док је град за све њих, и остале грађане обезбедио бесплатно аутобуско превожење.

„Отворени дан“ организован у сремскомитровачкој касарни обишао је и командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић са сарадницима. 

Повезане вести