Министар одбране на вежби Словенско братство

Среда, 14.6.2017 | Међународна сарадња

Министар одбране Зоран Ђорђевић борави у посети Белорусији где је присуствовао завршним активностима трилатералне вежбе “Словенско братство 2017” и пријему који је приредио белоруски министар одбране.

Министар одбране Зоран Ђорђевић борави у посети Белорусији, где је присуствовао завршним активностима трилатералне вежбе “Словенско братство 2017 и пријему који је поводом доласка почасних гостију приредио белоруски министар одбране генерал-потпуковник Андреј Равков.

У пратњи белоруског колеге, министар Ђорђевић обишао је камп у којем су смештени припадници Војске Србије који учествују на вежби, а потом је на полигону 38. гардијске десантно – јуришне бригаде у близини града Брест, пратио током протекле ноћи решавање компликованог задатка ослобађања преводнице од терориста и решавања талачке ситуације, као и акције спречавања пробоја терориста, уз ноћно гађање и ноћне падобранске скокове припадника оружаних снага Белорусије и Русије и Специјалне бригаде Војске Србије. Активностима на вежби су присуствовали и заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Русије генерал–пуковник Александар Журављев и начелник Здруженог штаба Организације споразума о колективној безбедности (ОДКБ) Анатолиј Сидоров.

Министар Ђорђевић честитао је учесницима вежбе на успешно реализованим задацима и додао да је поносан на врхунску обученост припадника Војске Србије, који су раме уз раме са белоруским и руским колегама показали да су спремни за извршење комплексних борбених задатака.

У наставку посете, министар одбране је посетио 38. гардијску десантно - јуришну бригаду, где је представљен део обуке специјалних јединица,  и 115. артиљеријско-ракетни пук, који у свом саставу има системе С-300.

Министри одбране Србије и Белорусије оценили су да је вежба „Словенско братство 2017“ испунила очекивања и да је реч о одличном модалитету сарадње који омогућава размену искуства међу припадницима елитних војних јединица. Ђорђевић и Равков сагласили су се да је сарадња у области одбране суштински унапређена у протеклом периоду и да је достигла висок ниво општих и политичких односа две пријатељске земље. 

Министар Ђорђевић још једном је поновио да је јачање оперативних и функционалних способности наше војске основни циљ Министарства одбране.

„Један од корака у том правцу јесте и активније учешће у раду Организације споразума о колективној безбедности. Због тога намеравамо да у блиској будућности из статуса посматрача у тој организацији пређемо на ниво активног учесника“, рекао је Ђорђевић.

Током боравка у Белорусији, министар одбране посетио је  Меморијални комплекс „Брестска тврђава – херој“ и положио венац на Споменик страдалим заштитницима Брестске тврђаве уз почасни строј припадника Специјалне бригаде.

Трилатерална вежба „Словенско братство 2017“ отпочела је 6. јуна на полигону оружаних снага Белорусије у близини града Брест и трајаће до 15. јуна. Циљ вежбе, на којој учествује око 400 припадника белоруске војске, 250 припадника оружаних снага Руске Федерације и 50 припадника Специјалне бригаде Војске Србије, јесте унапређење интероперабилности, међусобног разумевања и способности за извођење мултинационалних операција.

Повезане вести