Обука резервног састава Војске Србије

Четвртак, 2.11.2023 | Обука
На основу годишњег плана позивања и обуке резервног састава, у јединицама Војске Србије је у току вишедневно оспособљавање лица из резервног састава старијих од 30 година која нису служила војни рок са оружјем.

У јединицама се тренутно налази нешто мање од пет стотина резервиста из ове категорије и они пролазе практичну обуку за употребу новог и савременог личног наоружања, уз реализацију гађања, и увежбавају тактичке радње и поступке војника у борби, од оријентације, осматрања, маскирања и кретања на бојишту до избора и израде заклона за дејство и заштиту.

Реч је о индивидуалној основној обуци, током које се стичу неопходна знања и вештине за извршавање основних борбених задатака у одбрани и нападу, и адаптирају се на живот и рад у војном колективу.

Ових дана је тежиште на реализацији свих програмом предвиђених гађања, а интензивно се увежбавају и стројеве радње како би резервисти спремно дочекали полагање војничке заклетве, којом се завршава овај циклус њихове обуке.

У наредној фази, ову категорију резервног састава очекује специјалистичка обука, током које ће се оспособљавати за дужности у оквиру свог рода, односно службе, у складу са исказаним потребама јединица Војске Србије.
Кључне речи

Повезане вести