Обилазак снага Војске Србије на вежби на Пештеру

Среда, 17.4.2024 | Обука
Министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су данас снаге Војске Србије које на привременом полигону „Пештер“ реализују тактичка увежбавања у оквиру здружене тактичке вежбе с бојевим гађањем „Вихор 2024“.

Вежба се изводи на основу директиве врховног команданта Војске Србије и председника Републике Александра Вучића, с циљем даљег унапређења обучености и оспособљености команди и јединица Војске Србије за решавање тактичких и ватрених задатака током припреме и извођења борбених операција.

Министар Вучевић је овом приликом истакао да је веома поносан на све припаднике Војске Србије и захвалан на свему што раде сваког дана, недеље, месеца и сваке године, чувајући отаџбину Србију.

— Надам се да ћемо бити у прилици и да ће нам временске прилике дозволити да у петак видимо оно што су припадници Војске Србије спремали да прикажу, као део оспособљености и свега чиме располажу. Први пут ће бити приказани многи системи. Више од 2000 припадника Војске Србије, више од 500 система наоружања, међу којима има и оних најсложенијих, најбитнијих, најскупљих, најубојитијих. Нешто што до сада није виђено — рекао је министар одбране и захвалио начелнику Генералштаба и својим сарадницима на свему што су свакодневно радили.

Начелник Генералштаба Војске Србије је рекао да се реализација садржаја на Пештеру одвија плански и организовано, узимајући у обзир временске услове.

— Из свега извлачимо поуку. Анализирамо, у доктринарном смислу биће нових решења која ће се у будућности наћи пред Војском Србије, не само када говоримо о оспособљавању, него и о изградњи способности. Изразио бих задовољство и понос на оно што је ова, условно речено, тактичка група на Пештеру до сада реализовала и надам се да ће временске прилике у петак омогућити да прикажемо све што смо у планском процесу и замислили — рекао је генерал Мојсиловић.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић нагласио је да су на вежби имали прилику да, у прилично отежаним временским условима, тестирају најновије системе технике, посебно беспилотне летелице разних врста, извиђачке и „килер“ дронове најновије генерације.

На вежби, која се реализује на више сталних и привремених полигона Војске Србије, учествују копнена и ваздухопловна компонента и специјалне снаге, а према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива једна је од највећих и најсвеобухватнијих које је Војска Србије извела.

Међу средствима која учествују на вежби су тенкови и друга оклопна борбена возила, борбени и транспортни ваздухоплови, ракетни системи за противваздухопловна дејства, противоклопни ракетни системи, артиљеријска оруђа, беспилотне летелице и даљински пилотирани ваздухоплови, мултисензорски извиђачки системи и савремено стрељачко наоружање.

Повезане вести