Помоћ Војске Србије грађанима Новог Пазара и Тутина

Недеља, 20.11.2022 | Цивилно-војна сарадња

Министар Вучевић: Војска има могућности, вољу и храброст да помогне


Припадници Војске Србије данас су, по наредби врховног команданта председника Републике Александра Вучића, хитно ангажовани на помоћи грађанима Новог Пазара и Тутина у борби са поплавама насталим услед обилних падавина. Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су током поподнева припаднике Друге бригаде копнене војске који су се први суочили са бујицама.

Министар Вучевић изјавио је, после обиласка угрожених подручја, да ће Војска Србије у складу са својим могућностима, које су, како је оценио велике, изаћи у сусрет сваком захтеву општинског руководства и да за то поседује и вољу и храброст.

— Још једном се показало колико је природа непредвидива и колико брзо мења своју ћуд. Најважније је да све институције од државног, па до локалног нивоа раде заједно на заштити људских живота и имовине грађана. За нас нема разлике да ли се то дешава у Новом Пазару, Тутину или било ком другом делу наше Републике. Полиција, Сектор за ванредне ситуације, Министарство одбране и Војска Србије заједно са општинским руководствима и грађанима су на задатку да се сачува све што може да се сачува и да санирамо оно што је уништено или је претрпело штету — рекао је Вучевић.

Он је позвао све надлежне да буду на опрезу и прате метеоролошку ситуацију у наредним сатима и данима и поручио да ће сви бити на висини задатка.

— Председник Републике је наредио Војсци Србије, начелник Генералштаба генерал Мојсиловић то спровео, војска је своје капацитете ставила на располагање локалним самоуправама овде у Новом Пазару и Тутину. Све што општинско руководство буде тражило и војска има могућности, а војска има добре могућности и, пре свега, вољу и храброст да помогне, биће урађено — изјавио је министар одбране.

Начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић рекао је да Војска Србије успоставила комуникацију са представницима локалних власти у Новом Пазару и Тутину.

— Ситуација, када говоримо о падавинама се делимично стабилизује, међутим, велики бујични потоци су направили велику штету не само у Новом Пазару већ низводно, низ реку Јошаницу, све до Рашке. Очекујем пораст водостаја реке Ибар све до Краљева. За веома кратко време киша је направила пуно штете и приоритети у ангажовању Војске Србије биће усмерени на спашавање живота и здравља, не само грађана Новог Пазара, него и грађана у целом региону укључујући и заштиту материјалних добара — рекао је генерал Мојсиловић.

Повезане вести