ЗАЈЕДНИЧКА ВЕЖБА СПЕЦИЈАЛНИХ ЈЕДИНИЦА СРБИЈЕ И ТУРСКЕ

Петак, 10.10.2008 | Обука

На полигону “Међа” данас је одржана заједничка вежба специјалних јединица Војске Србије и ОС Турске на тему Дејство противтерористичких тимова у урбаној средини.

Данас је на полигону “Међа” одржана заједничка вежба специјалних јединица Војске Србије и ОС Турске на тему: “Дејство противтерористичких тимова у урбаној средини”.

Вежби су присуствовали командант Копнене војске ВС генерал-потпуковник Младен Ћирковић, командант специјалних јединица ОС Турске генерал-потпуковник Сервет Јурук, заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Александар Живковић, командант специјалне бригаде ВС бригадни генерал Илија Тодоров, амбасадор Републике Турске Ахмед Умар, изасланик одбране Републике Турске Јусел Келеш и други гости.

У оквиру приказа оспособљености припадници батаљона за противтерористичка дејства Специјалне бригаде ВС и батаљона службе трагања и спасавања из ОС Турске гађали су покретне и непокретне циљеве аутоматима типа Хеклер и Кох, пиштољима ЦЗ-99, сачмарицама типа Бинели и снајперским пушкама 7,62 мм и прецизним погоцима доказали висок ниво ватрене оспособљености. На вежби је изведен и приказ употребе службених паса у откривању минско-експлозивних средстава, проналажењу различитих врста наркотика и нападу на терористе. На тактичкој вежби са бојним гађањем “Дејство противтерористичких тимова у урбаној средини” српски и турски специјалци приказали су рад и поступке у борби против терориста и решавању сложене талачке ситуације.

На крају вежбе командант Копнене војске генерал-потпуковник Младен Ћирковић нагласио је да су припадници специјалних јединица Војске Србије и ОС Турске на делу демонстрирали део оспособљености за реализацију задатака у оквиру противтерористичке борбе. “Упутили смо јасну поруку - рекао је генерал Ћирковић - да су специјалне јединице двеју земаља спремне за извршавање наменских задатака и да имају велике могућности за заједничко деловање у оквиру безбедносних и војних интеграција”. Обраћајући се припадницима специјалних снага на полигону “Међа” командант специјалних јединица ОС Турске генерал-потпуковник Сервет Јурук је изразио задовољство због свега што су приказали и истакао: ”Јасно је да сте на вежби користили један језик, а то је језик специјалних јединица”.

Вежба и приказ оспособљености на полигону “Међа” представљају завршну активност шестодневне заједничке обуке припадника специјалних јединица Војске Србије и турских оружаних снага. О садржајности обуке говори и податак да је изведено чак осам тактичких вежби и 63 гађања.

Повезане вести