Командно-штабна вежба снага Војске Србије за сајбер одбрану

Петак, 23.6.2023 | Обука
У организацији Управе за телекомуникације и информатику (Ј-6) Генералштаба Војске Србије, ове недеље је у Горњем Милановцу реализована командно-штабна вежба снага Војске Србије за одбрану телекомуникационо-информатичког система од претњи из сајбер простора.

Вежба има за циљ идентификацију претњи из сајбер простора, размену информација са снагама за сајбер одбрану на националном нивоу, израду и проверу процедура за реаговање на рачунарске инциденте и изградњу капацитета за сајбер одбрану у Републици Србији.

Осим припадника информатичке службе Војске Србије, на вежби су учествовали и представници приватног и јавног сектора и академске заједнице који обављају послове у области информационе безбедности.

У складу са планираним концептом вежбе, учесници су на затвореној рачунарској мрежи увежбавали офанзивна и дефанзивна дејства, одговор на безбедносне инциденте у сајбер простору, пријем и обраду информација и форензичку анализу сајбер дејстава.

Завршном сегменту вежбе данас је присуствовао заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић. Он је изразио задовољство организацијом и реализацијом вежбе, као и чињеницом да су сви учесници демонстрирали изузетну техничку вештину, координацију и брзину реакције у заштити информационих система и информационог простора од високотехнолошких напада.

Повезане вести