Начелник Генералштаба Војске Србије у посети Републици Италији

Среда, 5.4.2023 | Међународна сарадња
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић борави у званичној посети Републици Италији, на позив начелника Генералштаба италијанских оружаних снага адмирала Ђузепеа Кава Драгонеа.

Посета је започела свечаним дочеком делегације Војске Србије, након чега је уследио састанак начелника генералштабова и званични разговори двеју делегација у Генералштабу Оружаних снага Италије у Риму.

На састанцима је разговарано о дометима и перспективама развоја билатералне војне сарадње у широком спектру области од обостраног интереса, од заједничког учешћа у мировним операцијама, преко обуке и вежби, до војнообразовне и војноекономске сарадње Србије и Италије. Било је речи и о безбедносној ситуацији у региону и свету и ангажовању италијанског контингента у саставу Кфора.

Заједнички је констатовано да је билатерална војна сарадња развијена, интензивна и садржајна и да је карактерише стално квантитативно и квалитативно унапређење, уз очекивање да ће се у наредном периоду наставити суштински и свестрани развој како војно-војне сарадње тако и укупних односа у области одбране. 

У осврту на заједничко учешће у мировнoј операцији у Либану, где од 2014. године Војска Србије ангажује јединицу ранга вода на обезбеђењу базе у којој је смештен италијански контингент мировних снага Уједињених нација, изражено је задовољство одличном сарадњом и високим професионализмом српског и италијанског контингента у мисији.

Током посете Италији, начелник Генералштаба Војске Србије је обишао Врховну здружену оперативну команду, Пук „Лансијери ди Монтобело“, Команду обавештајне бригаде и Команду за мрежне операције, док ће у наставку посетити и компанију „Леонардо“, где ће делегацији Војске Србије бити представљена палета наоружања и војне опреме које производи ова компанија.

Повезане вести