Централна свечаност поводом Дана службе телекомуникација и Бригаде везе

Уторак, 20.9.2016 | Култура и традиција

У касарни „Бањица“ данас је свечано обележен 20. септембар – Дан службе телекомуникација и Дан Бригаде везе.

Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике Србије Милорад Симић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић са сарадницима, команданти јединица службе телекомуникација, некадашњи начелници Управе за телекомуникације и информатику и команданти Бригаде везе, пензионисани припадници јединица везе, представници државних и приватних предузећа с којима Министарство одбране и Војска Србије сарађују у области телекомуникација и други гости и пријатељи. 

Поводом значајних јубилеја 100 година службе телекомуникација и 10 година од формирања Бригаде везе, за натпросечно, узорно и часно извршавање дужности и задатака у области одбране и безбедности, председник Републике Томислав Николић одликовао је Бригаду везе Орденом за заслуге у одбрани и безбедности трећег степена.

Команданту бригаде пуковнику Љубиши Ђоловићу одликовање је уручио изасланик председника Републике Милорад Симић, који је истакао значај службе телекомуникација за доношење одлука, посебно у ратовима који нас, током последњих сто година нису мимоилазили.

– У својој историји род везе делио је судбину наше војске, а од квалитета њеног функционисања у многоме су зависили и укупни успеси наше војске. Посебну ефикасност у функционисању веза припадници тог рода остварили су за време агресије НАТО пакта на нашу земљу, када су испољили изузетну храброст, одлучност и умеће. И поред великог разарања инфраструктуре веза је све време функционисала, што је било од изузетног значаја за успешно командовање – истакао је Симић. 

Истичући да служба телекомуникација успева да одржи корак са савременим светским кретањима и да војном командовању и руковођењу обезбеди потребне комуникационе сервисе, Симић је нагласио да ће Србија и даље, у складу са својим могућностима, настојати да се војска модернизује, а служба телекомуникација у Министарству одбране и Генералштабу Војске Србије јача.

– Уверен сам да ће високо одликовање председника Републике и врховног команданта Војске Србије којим је одликовао Бригаду везе, свим њеним припадницима представљати подстрек за још бољи рад – рекао је изасланик председника Републике Милорад Симић.

Обраћајући се припадницима службе телекомуникација и Бригаде везе, постројеним у свечаном строју, начелник Управе за телекомуникације и информатику бригадни генерал Предраг Симовић се осврнуо и на најбитније периоде у развоју телекомуникација у српској војсци. Истакао је да су припадници рода везе од формирања до данас стручно, одважно и патриотски извршавали све постављене задатке омогућавајући командовању доношење правовремених и квалитетних одлука. 

– И данас су припадници службе телекомуникације способни да извршавају постављене задатке у све три мисије војске. Наш кадар у свим установама и јединицама Министарства одбране и Војске Србије красе стручност, одговорност и дисциплинованост. Своје задатке извршавамо успешно и ефикасно и сада док обележавамо велики јубилеј 100 година службе телекомуникација и 10 година од формирања Бригаде везе. Припадници наших јединица су и данас на елементима стално задејствованог система телекомуникација. Иза ордена којим је Бригаду везе одликовао председник Републике Томислав Николић није само признање за пожртвована дела њених некадашњих припадника, већ и многобројне часне обавезе које јој предстоје у будућем раду, рекао је између осталог генерал Симовић.

У другом делу свечаности уручене су стимулативне мере најбољим припадницима, а затим је изведен и свечани дефиле јединица. Гости су потом обишли тактичко-технички збор савремене опреме, средстава и уређаја који се користе у јединицама службе телекомуникација. 

Обележавање 100 година службе телекомуникација било је повод и прилика и за полагање венаца на тек изграђеном спомен обележју, подигнутом испред Команде Бригаде везе, у част четворици јунака отаџбине, везиста који су дали своје животе у одбрани од НАТО агресије 1999. године. Венце и цвеће на спомен обележје положила је делегација Војске Србије коју је предводио заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић, делегација Бригаде везе и делегација породица погинулих припадника Бригаде везе. 

На крају данашње свечаности отворена је и спомен-соба Бригаде везе у којој су представљена средства и уређаји које су везисти користили током сто година постојања рода и службе.

Повезане вести