Нови медицински тим Војске Србије у мисији Европске уније

Петак, 6.10.2023 | Мултинационалне операције
У Центру за мировне операције данас је одржана свечаност поводом испраћаја медицинског тима Војске Србије у војну операцију Европске уније за обуку безбедносних снага Централноафричке Републике.

У саставу нашег контингента који ће у овој мисији провести наредних шест месеци су штабни официр на дужности начелника санитетске службе и шесточлани медицински тим који ће бити задужен за превентивну здравствену заштиту и амбулантно лечење припадника међународних снага. Они ће заменити лекаре и медицинске техничаре Војске Србије који су на истим задацима у Централноафричкој Републици ангажовани од априла ове године.

Свечаном испраћају су присуствовали начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Тиосав Јанковић и заменица шефа Делегације Европске уније у Републици Србији Пламена Халачева.

Војска Србије је учешће у мисији Европске уније у Централноафричкој Републици започела 2016. године, а у овом тренутку своје снаге и средства ангажује у још две европске мисије.

Учешћем у војним операцијама које се реализују у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније припадници Војске Србије дају свој допринос јачању међусобног поверења са државама чланицама ЕУ и унапређењу спољнополитичке позиције наше земље.

Повезане вести