Обележена годишњица потонућа брода Драва

Петак, 12.4.2024 | Култура и традиција
Припадници Војске Србије обележили су данас годишњицу потонућа речног монитора „Драва“, који је потопљен у Априлском рату 1941. године након херојске борбе са далеко надмоћнијим нацистичким агресором.

У спомен на погинуле чланове посаде одржана је комеморативна свечаност на позицији потонућа брода на Дунаву код Челарева. Уз звуке бродских сирена и почасни поздрав бродске страже, венце су у Дунав са брода Речне флотиле спустилe делегацијe Војске Србије и удружења „Ветерани Ратне морнарице“.

Делегација Војске Србије je венац положила и крај спомен-бисте славног команданта „Драве“, поручника бојног брода прве класе Александра Берића,  на месном гробљу у Белегишу, 90 километара низводно од потонућа брода, где почивају земни остаци овог хероја Априлског рата.

Речни монитор „Драва“ је имао јуначку посаду и непријатељу је нанео осетне губитке, све до коначног обрачуна, у зору 12. априла 1941. године, када је након неравноправне борбе против немачких авиона и погибије већине чланова посаде, заједно са својим командантом, потонуо на 1287. пловном километру Дунава.

Повезане вести