Mеђународни курс напредне прве помоћи

Петак, 1.10.2021 | Обука
У Центру за обуку логистике у Нишу данас је завршен међународни курс напредне прве помоћи за припаднике страних оружаних снага.

Курс су похађали болничари и медицински техничари из Алжира, Босне и Херцеговине, Египта и Нигерије који се примарно не баве ургентним медицинским збрињавањем. Они су се, током вишенедељне обуке, оспособљавали за збрињавање повређених на месту несреће у мирнодопским и ратним условима, као и у случају елементарних непогода.

Тежиште у обуци било је на увежбавању техника и процедура које се примењују приликом почетне процене угрожености повређених, тријаже, извлачења повређеног у безбедну зону, прегледа пацијента по контролној листи, указивања прве помоћи и евакуације. Обуку су реализовали инструктори из Чете за обуку санитетске службе, у сарадњи са  лекарима-специјалистима из Војне болнице у Нишу.

Завршетком овог курса полазници су у потпуности оспособљени за рационалну употребу формацијских и приручних санитетских средстава приликом збрињавања различитих витално угрожавајућих стања.

Реализација оваквих и сличних курсева у Центру за обуку логистике представља својеврсну потврду квалитета обуке у јединицама Војске Србије и доприноси развоју и јачању билатералних односа са партнерским државама.

Повезане вести