Свечано обележавање војних празника у Нишу

Петак, 15.9.2017 | Култура и традиција

Поводом празника артиљерије, Мешовите артиљеријске бригаде, војне полиције, интендантске, саобраћајне и техничке службе, јуче је одржана свечаност у нишкој касарни „Мија Станимировић“.

Том приликом, отворене су капије касарне свим заинтересованим грађанима.

Свечаности, која је почела минутом ћутања за недавно настрадале припаднике војне полиције, присуствовали су командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, команданти бригада Копнене војске, епископ нишки Арсеније, градски званичници Ниша и Алексинаца, удружења за неговање слободарских традиција, као и представници безбедносних агенција, Министарства унутрашњих послова и Жандармерије.

Пуковник Звонко Стојковић, командант Мешовите артиљеријске бригаде обратио се присутнима и изнео значај артиљерије у Великом рату, посебно наглашавајући важност 14. септембра, дана када је 1918. године помоћу 580 артиљеријских оруђа и детаљног планирања српска војска продрла у непријатељске линије на Солунском фронту. Он је дао и осврт на историјат војне полиције и служби које славе данашњи дан.

У оквиру свечаности додељене су похвале и награде официрима, подофицирима, војницима и цивилним лицима који су се истакли у раду. Овом приликом су проглашени примеран официр, примеран подофицир, примеран професионални војник, као и најбоље одељење-послуга у 2017. години.

Телеграме честитки поводом празника ових јединица упутили су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералиштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Осим централне свечаности у Нишу, војни празници у Копненој војсци обележени су и у другим гарнизонима и гарнизонским местима.

Повезане вести