Лидо и ове године ближи грађанима

Петак, 27.7.2018 | Цивилно-војна сарадња

Као и претходних, и ове године су понтонири Првог понтонирског батаљона Речне флотиле из гарнизона Шабац поставили понтонски мост који премошћавањем дунавског рукавца спаја обалу Земуна с Великим ратним острвом, односно омиљеним излетиштем и дунавском плажом Лидо.

Понтонски мост дужине 355 метара, који чини 36 пловних и два крајња пловна чланка, искусни понтонири саставили су у рекордном року од око пет сати и пустили у промет 26. јуна ове године. Дневно, за лепог времена, у просеку преко моста пређе близу пет хиљада грађана, у дане викенда и до два пута више.
 
– Како би се избегле нежељене и непредвиђене ситуације на понтонском мосту и око њега током двадесет и четири сата задејствована је дежурна посада моста коју чине дежурни логорске просторије, његов помоћник и четири осматарача који се смењују на свака два сата, каже потпоручник Небојша Миловановић, командир Другог понтонирског вода и командант мосног места преласка.
 
– Прекјуче је девојка, иако је изричито забрањено, возила бицикл мостом, изгубила равнотежу и пала у воду. Девојку смо брзом интервенцијом извукли из воде, али бициклу није било спаса, прича о једном од бројних непредвиђених догађаја потпоручник Миловановић.
 
А да су Земунци, али и остали посетиоци популарне плаже презадовољни кажу нам и Ђорђе Лазаревић и његов син Вук из Земуна, које смо затекли приликом враћања са Лида.
 
– На Лиду смо свакодневно. Памтим време када није било овог војног моста па се са земунске стране прелазило скелом и чамцима. Било је то много компликовано, плаћало се и некада подуже чекало на превоз. Постављање понтонског моста је одлична ствар, прави потез. Браво за нашу војску. Војници су коректни и фини, пазе на нас, а мост се редовно одржава. Погледајте само како је чист и уредан. Браво војско, поручио је Лазаревић.
 
Понтонски мост који су поставили понтонири Првог понтонирског батаљона Речне флотиле биће у функцији до 1. септембра, када следи његово расклапање и превожење у гарнизон Шабац.

Повезане вести