Провера способности јединица за учешће у мировним операцијама

Петак, 15.9.2023 | Мултинационалне операције
У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ ове недеље је реализована провера способности дела јединица Војске Србије декларисаних за учешће у мултинационалним операцијама по Концепту оперативних способности.

Провери су приступили вод војне полиције и вод атомско-биолошко-хемијске одбране из састава Копнене војске, демонстрирајући притом достигнути ниво борбене готовости и интероперабилности.

На вишедневној тактичкој вежби одржаној тим поводом, ове јединице су, у складу са својом наменом, решавале задатке који их могу очекивати приликом ангажовања у мултинационалним операцијама.

Њихов рад оцењивао је евалуаторски тим Војске Србије, а резултати су показали да су јединице испуниле захтеване стандарде оспособљености за ангажовање у међународном окружењу.

Вод војне полиције и вод атомско-биолошко-хемијске одбране настављају са циклусом интензивне обуке, на крају ког их очекује завршна провера за учешће у мултинационационалним операцијама коју ће извршити међународни тим евалуатора.

Република Србија је за учешће у мултинационалним операцијама по Концепту оперативних способности декларисала пешадијску чету, два вода војне полиције, два вода атомско-биолошко-хемијске одбране и инжињеријску чету опште подршке.

Повезане вести