Дан метеоролошке и навигацијске службе

Среда, 1.11.2023 | Култура и традиција
У Дому ваздухопловства у Земуну данас је одржана свечана академија поводом обележавања Дана метеоролошке и навигацијске службе и сто година од формирања прве метеоролошке секције у српској војсци.

На свечаности су представљени најзначајнији резултати рада службе у години за нама, додељена су признања најбољим појединцима, као и захвалнице институцијама с којима је остварена успешна сарадња у реализацији наменских задатака. Поводом празника, приказан је и документарни филм „100 година метеоролошке службе“, а приређена је и изложба у галерији Дома ваздухопловства.

Обележавање празника је било прилика да се направи осврт на век дугу историју службе и истакне посвећеност и самопрегор генерација војног и цивилног особља чијом заслугом је метеоролошка и навигацијска служба данас високо професионалан и модерно опремљен део Војске Србије.

Метеоролошка и навигацијска служба у Војсци Србије је намењена за осматрање, обраду и јављање података о метеоролошкој и хидролошкој ситуацији, израду метеоролошке прогнозе, као и за прикупљање, обраду и дистрибуцију информација о хидрографским и навигацијским условима који утичу на припреме и извршење задатка.

Дан метеоролошке и навигацијске службе Војске Србије обележава се 1. новембра, у спомен на дан када је, 1923. године, у Петроварадину, основана метеоролошка секција Прве ваздухопловне команде, чији је задатак био да се стара о организацији ваздухопловне метеоролошке службе и попуни људством и опремом.

Повезане вести